I was probably the most excited about this job last year. This was “Grandma Peirick’s” kitchen and I have never cared for this layout. My biggest complaint with this current layout – you have to cross the room to use this dishwasher. A few people have come to me over the years with this kitchen and have complained that it didn’t function well but they weren’t willing to blow out the wall between the kitchen and living room. When the Folgers came to us and said, “we want to get rid of the wall” I was stoked. We moved the garage door about 3’, put the dishwasher next to the sink and added a family friendly island. Can you also say, “lights” We added 8 can lights in this space and under cabinet lights. Now whether it’s dinner for 2 or a big family gathering, everyone’s in the same room and the cook isn’t sent to the dark corner.

  • Folger
  • Folger
  • Folger
  • Folger
  • Folger
  • Folger

The McCormick kitchen was, let’s face it, sad, worn out and didn’t make the best use of the space. The perimeter cabinets are white and we took them to the ceiling making the space feel bigger. The island is grey with decorative table legs and seating for 4. Cambria Berwyn counters and simple white modern subway tile added elegance. We also replaced the closet doors, windows and trim to tie it all together.

  • Mccormick
  • Mccormick
  • Mccormick
  • Mccormick
  • Mccormick
  • Mccormick
  • Mccormick
  • Mccormick

Finished John & Gayle’s kitchen awhile back. I’m really excited to share this one with you. While it doesn’t look like we did much, the end result is quite dramatic. The homeowner’s complained about the wall between the kitchen and the formal living room and wanted the wall removed. We reused some of the base and wall cabinets on the wall being removed to create an island and make the sink wall cabinets longer. Added deco panels for the sides and back of the island and a tall pantry on the sink wall. Now this house is ready for the holidays!!!

Here’s another home that had an unused formal dining room. Cherry cabinets replaced oak cabinets. Soffits were removed and the wall between the kitchen and dining room eliminated. The one light fixture in the center of the room (which offers not enough light) was replaced with numerous can lights and under cabinet lighting. Granite counters and stone backsplash finish off this kitchen quite nicely.

This kitchen screamed the 1950s… from the zbrick on the walls and soffits and the plywood cabinets that the finish around the knobs had become ‘gummy’. The soffits were removed so the maple cabinets could go to the ceiling, quartz counters with a small snack bar were added and stone and glass backsplash was added

This kitchen had “builder blah” cabinets that were original to the house. Half the hinges no longer closed, the white thermofoil was discolored from age and previous owner’s smoking, the vinyl flooring was tearing, the room lacked lighting and the dining room behind the stove wall was never used. The wall between the two rooms was removed, doubling the size of the kitchen. Now the teenage boys could be doing homework while dinner is being prepared. Materials used: Bertch custom cabinets, cherry wood, Quartz counters, glass tile

We cathedraled the ceiling, they wanted one big island with seating rather than dinette area, the main goal was to open kitchen and living room for open concept. Oak builder series cabinets were replaced with Welling custom cabinets in two different stains, maple wood, Cambria quartz counters and glass tile

Thoms Kitchen Scrapbook

The existing cabinets had been painted SOOOO many times, the laminate behind the stove covered burn mark from a previous kitchen fire, the laminate counters were chipped, the space was small so we had to use every inch available. The homeowners’ wanted to keep the charm of the beadboard ceiling and walls. The soffits were removed, undercabinet and ceiling lights were added, the vinyl flooring was replaced with hickory wood in natural finish, the cabinets were maple, and the homeowner’s collection of spice jars were proudly displayed above the range, Granite counters, and modern ceramic subway tile.

This project earned 2011 Wisconsin Remodelers Gold Award, NARI/Milwaukee remodeler of the year, CotY (Contractor of the Year) 7-state regional winner, M Magazine’s Readers’ Choice Award Winner.